Ook online en via livestream

Re-integratie & Coaching gespecialiseerd in HSP, Stress & Burn-out begeleiding           

HSP, Burn-out en Angst

HSP, Burn-out en Angst
HSP-ers en mensen met een burn-out ervaren vaak een periode met angst. Natuurlijk is dat geen pretje, maar het biedt ook een kans tot bewustwording en groei. Lees hoe Paulien’s angst haar in contact brengt met het Pipi Langkous deel van haarzelf.

Mensen die hoog gevoelig, overspannen of burn-out zijn, ervaren vaak lichamelijke klachten. Helaas kent iemand met HSP of Burn-out, vaak ook een fase met angst. Deze klachten worden veroorzaakt door het stress systeem dat overbelast is. HSP, Burn-out en angst lijken een bondje aan te zijn gegaan.
Gelukkig zijn deze klachten vaak tijdelijk en gaan ze weer over.
HSP, Burn-out en Angst is niet fijn, en soms wil je die angst liever negeren. Je kan kiezen voor een pilletje en klaar. Of je gaat aandacht besteden aan de angst. Wat heeft jouw angst te vertellen?
Paulien, HSP en herstellend van een Burn-out, durft te ervaren en komt tot nieuwe inzichten.

 

Knopjes worden ingedrukt

Elke keer als we in een situatie komen die ons frustreert, angstig maakt of welke emotie er ook maar omhoog komt, wordt er op een knopje gedrukt. Het triggert iets in ons. Natuurlijk kun je daar iemand anders of een situatie de schuld van geven, of het gewoon weg duwen. Dit laatste zorgt echter vaak voor enorme vermoeidheid. Denk maar aan het onder water duwen van een bal.
Het is effectiever om er zelf wat mee te doen, waardoor het steeds minder een rol gaat spelen in je leven. Het nodigt je uit om naar binnen te keren en te onderzoeken op welk knopje van jouw gedrukt wordt, waardoor deze laag omhoog komt.

Ervaar wat het met je doet

 

Paulien ont-moet haar angst

Paulien is hoog gevoelig (HSP) en heeft een burn-out. Het gaat ondertussen al wat beter maar zij merkt dat ze sinds kort regelmatig angstig is. Hierdoor durft zij niet goed de deur meer uit te gaan, ook slaapt ze slecht. Zo herkent zij zichzelf niet.
Paulien’s thema is “angst om de controle kwijt te raken”. Door de burnout kan zij een aantal dingen niet meer. Paulien is gewend om de touwtjes in handen te hebben en zelfstandig haar leven te leven.
Tijdens de sessie onderzoeken we haar gevoel van “angst om de controle kwijt te raken”. De ene na de andere situatie komt boven, situaties die allemaal om dit thema Controle draaien, en effect heeft gehad op haar gedrag. Paulien komt er achter dat ze veel taken en werk naar zich toe heeft getrokken om controle te houden en invloed uit te oefenen, zodat het werk aan haar hoge standaard voldoet. Ook is zij enorm haar best gaan doen om aan verwachtingen van anderen te voldoen en heeft moeite om Nee te zeggen.

 

Jezelf zijn

We bespreken de zin en onzin over het voldoen aan verwachtingen. Hoeveel geweld ze zichzelf aandoet om zich aan te passen, niet zichzelf te durven zijn. Paulien is gewend om over zichzelf na te denken, en weet best welke kwaliteiten zij heeft en waarin zij uniek is. Juist haar gevoeligheid is haar kracht, maar door naar haar hoofd te gaan raakt ze hier los van en wordt ze angstig.
Paulien weet nu waar het thema zich in haar lichaam heeft vastgezet en hoe allerlei situaties haar dit lieten zien en ervaren. Paulien gaat als HSP-er heel makkelijk mee naar het gevoel van Heelheid, zich helemaal gevuld, gevoed en ondersteunt te voelen. Een lach breekt door als zij zich helemaal overgeeft aan dit Zijn.
Wij sluiten de sessie af door dit gevoel stevig te verankeren, waardoor Paulien dit gevoel zelf steeds kan bekrachtigen.

 

Pippi Langkous

Als ik Paulien vraag wat de ervaring haar heeft gegeven antwoord zij: “Ik voel een enorme rust en ik voel mij veilig. Er was een moment waarin ik mij los en ondeugend als Pippi Langkous voel. Ik ben helemaal goed zoals ik ben.
Paulien merkt op dat ze door de ervaring anders naar zichzelf en haar situatie kijkt.
Wij bespreken hoe zij dat gevoel van Pippi Langkous wat meer in haar leven kan brengen.

Ik spreek Paulien 2 weken later weer en zij vertelt dat haar angsten weg zijn en meer energie heeft. Ook slaapt zij beter. Samen lachen we om de dingen die zij heeft gedaan om de Pippi Langkous in haar levend te houden. (Ze laat foto’s zien hoe zij samen met haar dochter haar gezicht heeft versierd met fruithagelslag!)
Belangrijk is dat Paulien een nieuw fundament voelt, waarop zij verder wil bouwen.

Een nieuw fundament

Kortom, door op ontdekkingsreis te gaan en de angst toe te laten, ontstaat er ruimte voor wat nieuws. Juist door de ervaringen die in je lichaam liggen opgeslagen, die je beperken in je ware Zelf zijn, ontstaat de kans om weer te gaan stromen en je te vrij voelen.

Bovenstaand verhaal kan zo maar onderdeel zijn van een UWV Werk Fit traject of burn-out begeleiding.
Wat wil jouw angst jou vertellen?

  • Wil je meer lezen of tips over HSP of Burn-out, meld je dan hier aan voor de nieuwsbief.
  • Wil je HPS coaching of burn-out begeleiding?   Meld je hier aan.
    Of bel Paula 0630-592696 voor een afspraak.

 

AYA Re-integratie & Coaching uit Hoorn, is gespecialiseerd in het begeleiden van HSP-ers en Stress en Burn-out.

Stel je vraag.

Contact Paula Koekkoek
Gratis halfuurtje kennismaken op jouw manier: (beeld)bellen of livestream.
Wel graag even afspreken.
 Leuk om je te ontmoeten. Bellen kan natuurlijk ook: 0630-59269

Gerelateerde berichten

Dank u wel voor het aanmelden voor de nieuwsbrief.

Bedankt!

Je formulier is goed ontvangen. Behoudens uitzonderingen, vakanties en weekenden, reageer ik binnen 24 uur op je mail.

Mocht ik binnen 24 uur niet reageren, dan is er mogelijk een technische storing. Bel of app Paula svp op 0630-592696

Ontvang De Stress Test

Vul de vragen in, vervolgens kun je gratis en vrijblijvend de uitslag en eventuele aanpak bespreken.

De gratis Checklist in je mailbox

Zo weet je waaraan je chronische stress herkent

Contact Paula

(Beeld)bellen, mailen of een afspraak?

Behoudens uitzonderingen, vakanties en weekenden, reageer ik binnen 24 uur op je mail
Mocht ik binnen 24 uur niet reageren, dan is er mogelijk een technische storing. Bel of app Paula svp op 0630-592696

TIPS DIRECT IN JE MAILBOX

Altijd op de hoogte van laatste nieuws

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?